Dit was ons jaar 2019

Dit jaar zijn we op zaterdag 27 april richting Vareilles vertrokken. Gelukkig konden we dit jaar weer overnachten bij Chambre d'Hôtes Les Coquelicots in Marieulles waar Christine Rasmus weer een vertrouwde gastvrouw is. 

Op zondag 28 april zijn we rond de klok van 09:30h naar Vareilles vertrokken. Wij vinden het steeds weer prettig om bij Beaune de snelweg te verlaten en dan 'binnendoor' naar Le Cray te rijden. Eerst door de wijngebieden (o.a. van Volnay, Pommard en Meursault (rond de € 50,- per fles!))  Daarna langs het gebied van het riviertje de Dheune, wat vervolgd wordt met het stuk langs het Canal du Centre die de Loire en de Saône met elkaar verbindt.

We kwamen rond de klok van 3-en aan bij ons huis.

Bij aankomst was het buiten droog en geen echt slecht weer, dus vlug de auto leeg. Onze spullen stonden in ieder geval droog binnen.

In het huis was het, net als andere jaren, erg koud, binnen was het 6ºC en met die heel dikke stenen muren (60cm) duurt het wel even voordat er binnen een aangename temperatuur is. Gelukkig hebben we genoeg haardhout dus snel de brand er in om de haard in de woonkamer lekker op te stoken.

De eerste dagen was het buiten ook nog pittig fris maar konden we wel lekker in de tuinen werken, onkruid wieden etc.

Eerst moesten we de afgebroken takken opruimen van de bomen op het weiland en de takken van de vlinderstruik bij het parkeerterrein.

Aan de muur bij de weg hebben we aan de binnenkant vaste planten gepland en aan de wegkant vorig jaar 3x een kleine / nieuwe blauwe regen die het nu al lekker doen. Verder de dahliaknollen in de grond gezet.

Ook hebben we weer met ruime hand het 'wilde slaapmutsje' of 'Pavot de Californië' gezaaid (zie foto) een bloemetje waar wij heel blij van worden. Hij bloeit van mei tot (bij ons) oktober en zaait zich zelf ook weer uit. Dus we zijn heel benieuwd hoe het er volgend jaar bij staat.

Eind mei zijn we nog een weekje terug naar Texel gegaan omdat we een gezellige reünie van de familie Eelman hadden, de familie van Ineke d'r moeder. Piet, de broer van Ineke was uit Canada ook naar de reünie gekomen en vloog voor een weekje met ons terug naar Vareilles.

Met Piet zijn we de Beaujolais in gegaan en naar Chiroubles gereden. We hadden met Arthur Fourneau, vigneron du Château de Javernand afgesproken en hij heeft Piet en Ineke hun wijnen laten proeven.

Volgens Ineke waren er enkele heel lekker.                     crus-beaujolais-maconnais-web.jpg

 

Begin juni begon de hitte, op de foto hieronder is te zien hoe heftig het was.

Vagues de chaleur observées dans le département du Gard depuis 1947.png

De hitte was zo intens dat we maar tot een uur of 11 - 11:30h buiten konden werken. Daarna onder de eik in de luie stoel lekker liggen, lezen en/of slapen.

Ondanks de hitte gingen we wel iedere zondag naar een brocante in de omgeving.

21 juli was in Vareilles weer het jaarlijkse feest, 's ochtends in en om het dorp de brocante waar we o.a. een mooi metalen reclame bord van 'Mort Subite' hebben gescoord. En 's avonds het feest met maaltijd en dansen toe.

IMG-20190722-WA0000.jpg

Het was weer een fijn en indrukwekkend feest.

Op 30 juli kwamen Bram en Gees weer om weer een weekje op ons huis te passen en zullen wij die week op hun huis in Overveen passen. Overveen ligt tegen Haarlem aan en onze kinderen wonen alle 2, dus 4, in Haarlem zodat wij op de fiets naar hen toe kunnen gaan.

Heerlijk om ze weer te zien en de 4 kleinkinderen te knuffelen.

IMG-20190802-WA0003.jpg

Zondag 4 augustus met z'n 8-en naar Artis, wat een feest!

Woensdag 7 augustus vlogen we weer terug naar Lyon-Saint Exupéry en rond 19:30h waren we weer op Le Cray, waar Bram en Gees een heerlijke maaltijd klaar hadden staan.

Onze maai-boer Jacques Labrosse heeft onze vergoeding voor zijn maaien, une stère (1m³) haardhout geleverd en daar zat ongeveer de helft aan erg grote stukken hout bij, die ik weer mocht klieven met de bijl of als er dikke knoesten in zaten met de motorzaag de baas moest worden.

Maar met dat hele hete weer kon dat maar tot een uur of 11 - 11:30h en dan moest er gestopt worden, uit lijfsbehoud ;-).

Alle ochtenden was Ineke buiten druk bezig met het verzorgen van de bloemen en planten en dankzij ons waterbassin konden we die lekker met ons eigen regen water verwennen. De hele zomer heeft het weinig geregend, maar wij hebben 3 grote buien gehad, waarvan 1 ook met een boel hagel. Samen hebben die 3 buien zo'n 65mm regen gegeven en hierdoor bleef het bassin lekker gevuld.

 

 

Kijk verder op: Dit was ons jaar 2020

 
 
 
 
Direct naar de 
Historie pagina's
- Dit was ons jaar 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

20190718_145503.jpg

 

 

20190608_113611.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Records de chaleur absolus.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20190729_115717.jpg

 

 

 

 

IMG-20190804-WA0041.jpg

We zijn met z'n allen met de trein naar Artis gegaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG-20190620-WA0000.jpg