Omgeving Le Cray

Vareilles ligt in het zuiden van het departement Saône et Loire (71) dit is één van de vier departementen die samen de Bourgogne vormen. In de omgeving van Vareilles vindt u veel mooie stadjes en dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn.

In deze PDF (19,6Kb) vindt u een overzicht van de markten in Saône-et-Loire.

Hieronder treft u een beknopt overzicht van een aantal interessante beziens- en bezoekwaardigheden aan.

La Clayette

La Clayette ligt op circa 5 km van Vareilles waar een aantal supermarkten (Intermarché, Ataq en Aldi), meerdere bakkertjes en diverse kleine winkeltjes te vinden zijn.

Op dinsdagochtend van 8 - 12 uur is de wekelijkse markt. Veel lokale boeren bieden hier hun eigen produkten aan, waaronder geitenkaas, worsten, kippen, groente, fruit, kruiden, honing en confituren.

In de winkelstraat Rue Centrale bevinden zich diverse terrasjes en vindt u ook de beroemde 'Chocolaterie Artisinale de Bernard Dufoux'. Link naar Chocalats Dufoux

Office du Tourisme La Clayette - ligt bij het Château de La Clayette, de belangrijkste attractie van de stad.

Het kasteel is gebouwd in 1380 en al eeuwen lang in het bezit van de familie Noblet. Het park is geopend op 1 mei tijdens het Fête de Muguet en toegankelijk voor het publiek

Van 14 juli tot 15 augustus wordt het festival 'Les Arts en Fête' gehouden, met zeer gevarieerde exposities en op diverse plaatsen in het stadje.Bijvoorbeeld in winkels, in historische huizen en in diverse tuinen. Link naar Pays-Clayettois

Aan de rand van La Clayette bij Baudemont ligt het treinstationnetje waar de lijn 'la ligne de l'Azergues' zowel naar Paray-le-Monial als naar Lyon gaat. Het ritje van La Clayette naar Lyon is een aanrader. Hij vertrekt 3x per dag (zonder overstappen) naar Lyon en 80 minuten later bent u op Lyon-Vaise of Lyon-Part Dieu.

Curbigny

 

Op 8 km afstand van Vareilles staat het Château de Drée. Het ligt in Curbigny en een bezoek is zeker de moeite waard. Link naar Chateau de Dree

Saint Christophe en Brionnais

 

De belangrijkste markt in Frankrijk voor de beroemde Charolais koeien wordt al meer dan 500 jaar op elke woensdag vanaf 6uur 's ochtends gehouden in Saint Christophe en Brionnais op 8 km van Vareilles.

Veehandelaren uit heel Frankrijk komen hier dan de Charolaisrunderen in- of verkopen, zowel gré à gré 'op de hand' (handjeklap) of 'Au Cadran' binnen via de veilingklok .

Link naar 'Le Marché au Cadran Brionnais'.

Op de eerste zaterdag van september is de jaarlijkse verkiezing van de mooiste stier, koe en kalf. In 2021 is dat op 4 september.

 

 

Saint-Germain-en-Brionnais

 

In het fraaie dorpje Saint-Germain-en-Brionnais, op 7.5km van Vareilles, bevindt zich de 'verrerie', een glazenier, (www.verrerieduprieure.fr).

De verrerie bevindt zich in de voormalige priorij van de kerk van Saint-Germain-en-Brionnais.

 

Semur en Brionnais

 

Het dorpje Semur en Brionnais (op 16 km van Vareilles) is bekroond met de titel 'Een van de mooiste dorpen van Frankrijk', en het is de voormalige hoofdstad van de Brionnais een ideale bestemming voor liefhebbers van het erfgoed.

Te midden van rijke wijngronden en fruitbomen, van het Château Saint-Hugues tot de romaanse kerken in de 'hoge stad', doorloopt u duizend jaar geschiedenis! Link naar Semur en Brionnais

 

 

Marcigny

 

Het dorpje Marcigny ligt op 21km van Vareilles aan de Loire.

Hier is op de maandagochtenden de markt in het centrum van het dorp.

Op het industrieterrein vindt u de beroemde Poterie Emile Henry  en hier vindt u hun pagina op facebook-logo-png-1722.png

 

Mussy sous Dun

 

Het dorpje Mussy sous Dun (onder de berg Dun die 708m hoog is) ligt 14 km van Vareilles en heeft een indrukwekkende, 561m lang en 63m hoog, spoorviaduct.

In 1892 zijn hiervoor de eerste fundamenten gelegd en in 1895 reed de eerste trein er overheen.

Op youtube.png is er een leuk filmpje van te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bernard-Dufoux.jpg

Boutique La Clayette Dufoux

Station La Clayette-03.jpg

Het station van La Clayette-Baudemont

 

Chateau_de_Dree.jpg Château de Drée

mai_2011_St_Christophe_Photo_Maarten_Steenvoort.jpg De markt van de beroemde Charolais koeien

 

 

 

 verrerie-02.jpg   Nauwkeurig en mooi (vak)werk

 

 

Semur_en_Brionnais-Église_Saint_Hilaire.jpg Église Saint Hilaire

 

 

 

mouleBaguette.jpg Moule à baguettes

 

 

 

Viaduc de Mussu-sous-Dun-04.jpg Viaduc de Mussy-sous-Dun

 

Panorama vanuit het Noorden op 71800 Vareilles, Saône et Loire, Bourgogne

Panorama Vareilles_stitch_960.jpg

 

Panorama vanuit het Zuiden op 71800 Vareilles, Saône et Loire, Bourgogne

Vareilles_vanuit_zuidzijde_2012-01.jpg